ОК Транс Такси Варна
 

Медиите за нас

 
Антон Атанасов, управител на ОК такси: Винаги взимайте касов бон от шофьорите, така правата ви са гарантирани

 Няколко полезни съвета към клиентите си отправя управителят на ОК такси Антон Атанасов с цел по-добър контрол над шофьорите и съответно по-високо доверие на клиентите към компанията.

ОК такси е с 12-годишна история. В момента фирмата разполага с около 200 коли на варненския пазар. От 1 август ОК такси спечели търг и сключи договор с „Фрапорт“, въз основа на който в следващите 3 години компанията  е единствената, която има право да оперира с таксиметрова дейност на територията на летище Варна.

„Клиентът – дали е чужденец, или български гражданин, трябва да получи качествена услуга. Не делим хората според тяхната националност, тъй като те са клиенти, а тарифите, при които ползват нашите услуги, са едни и същи. Така че никой няма право да пренебрегне българския клиент заради чужденец“, коментира Атанасов. За 12-те години работа на варненския пазар ОК такси е набрала сериозен опит, но усилията и инвестициите на ръководството по отношение контрола на качеството на услугата не спират. За да бъдат тези усилия максимално рентабилни обаче, клиентите също могат да помогнат. „На първо място винаги взимайте касовия бон от шофьора, тъй като в него е описано абсолютно всичко, което може да ни помогне при изясняване на дадена ситуация“, коментира управителят на фирмата. За улеснение на варненци е създаден и уебсайт oktaxivarna.com, където клиентите могат да намерят разнообразна и полезна информация. В него са публикувани горещите телефони, на които отговарят дежурни диспечери 24 часа в денонощието. Диспечерите не само приемат поръчките, но те са живата връзка с клиента при възникнала ситуация, в която имате нужда от съдействие. В сайта на компанията е изработен форум, където можете да споделите личните си впечатления, а отделно е публикуван и имейл, чрез който можете директно да се свържете с ръководството на ОК такси.

„Имаме цял набор от инструменти, които клиентите могат да ползват, за да окажат контрол и да ни подпомогнат за запазване добрия имидж и най-вече доверието в компанията“, коментира Атанасов.

„В случай, че станете жертва на некоректно отношение, не се съмнявайте, че фирмата или съответният шофьор ще си понесат отговорността, а вие ще бъдете обезщетени. Единственото, което е необходимо, е да разполагате с касовия бон от ползваната услуга. При отказ да ви бъде издаден такъв сигнализирайте своевременно чрез дежурните диспечери“, допълва управителят.

Каква всъщност е причината някои от шофьорите да си позволяват своеволия, а доверието към таксиметровите фирми като цяло да е занижено? Основната причина е, че у нас таксиметровите тарифи са най-ниските в Европа, дори и в сравнение със съседна Румъния. За сметка на това разходите, които са за сметка на шофьорите, са същите като тези на колегите им от ЕС. „Ако в западните страни таксито е лукс, то у нас то е конкурент на градския транспорт заради ниската си цена. В момента има нужда от вдигане на тарифите, но пазарът не го позволява, защото покупателната способност на българина за съжаление продължава да се свива“, коментира Атанасов. Ето защо оборотът на таксиметровите фирми е намалял с 50 процента в сравнение с 2010 г. например. Това е и причина за реорганизация на самите шофьори, които предпочитат да са ангажирани с работата си денем, а не нощем, тъй като нощен живот във Варна, особено след края на летния сезон, просто няма.